VIDEO | Ministrul Finanțelor, despre rata inflației: Vor mai fi două, trei luni complicate

Publicat: 21/04/2022, 12:39
Actualizat: 21/04/2022, 13:46

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat joi, după ședința de Guvern, că inflația va continua să crească în următoarele două, trei luni. „Soluția la acest lucru este să reduci dependența de importuri ca să poți să ții prețurile la un nivel rezonabil”, spune el.

„În pachetul Sprijin pentru România avem și o măsură voluntară de creștere a salariului minim care va avea un efect multiplicator la nivelul angajaților din sistemul privat. Evident, inflația a crescut mai rapid decât s-a prognozat inițial. Are o componentă mult mai puternică de inflație importată. Țări puternice au ajuns la inflații istorice. (…) Soluția la acest lucru este să reduci dependența de importuri ca să poți să ții prețurile la un nivel rezonabil.

Vor mai fi două sau trei luni complicate, în continuare. Un puseu inflaționist care, la bază, are, ceea ce s-a și spus, criza prețurilor la energie, efectele conflictului asupra fluxului mondiale de comerț cu petrol, adică creșterea prețului la combustibil, pe de altă parte, distorsionarea unor lanțuri de aprovizionare pe zona alimentară.

La acest puseu inflaționist, toată Europa, toată omenirea, trebuie să se adapteze. Soluția va fi producție mai mare, ofertă mai mare. La prețuri, dacă vrem să avem scăderi, trebuie să avem ofertă mai mare”, a spus ministrul Finanțelor.

Adrian Câciu: „Nu am buget alocat de Paște. Nu e relevant dacă sunt 1 leu sau 1.000 de lei. Este o chestiune de educație financiară”

Ministrul Finanțelor a fost întrebat, în același briefing de presă, câți bani va cheltui pentru masa de Paște, din acest an. El spune că suma alocată nu are nicio relevanță, pentru că „o sumă care mie mi se pare normală, unui alt om i se pare prea mare, altuia i se pare insuficientă”.

„Nu am alocat niciun buget, nici nu am fost la cumpărături. Am observat că e o întrebare pusă tuturor miniștrilor. Îndemnul meu ar fi să cumpărăm produse românești și să căutăm să vedem dincolo de masa de Paști sau, în același timp, să vedem ce e mai important de aceste sărbători. Aceste sărbători ne spun că trebuie să ne uităm din nou în ochii oamenilor cu care locuim sau ne petrecem viața și să ne aducem aminte că cel mai important lucru este să fim aproape de ei. Mai mult cred ca ar fi bine să ne uităm și la cei în nevoie și să-i sprijinim. Nu trebuie neapărat făcute publice acțiunile de caritate.

Nu am o sumă alocată și nici nu cred ca e relevant daca sunt 1 leu, 2 lei, 10 lei, 1.000 de lei, nu vreau să dau sume. Nu e relevant (…) O sumă care mie mi se pare normală, unui alt om i se pare prea mare, altuia i se pare insuficientă. E vorba de fiecare familie.

Să nu fiu interpretat greșit, este o chestiune de educație financiară. Cred ca mulți dintre noi trebuie să învățam sa ne uitam la ceea ce avem nevoie cu adevărat, nu la ceea ce .. sau la ceea ce ne dorim trebuie sa găsim resurse, dar la ceea ce avem nevoie, acela este cel mai important și ceea ce avem nevoie este să fim împreună cu familia de Paște”, a spus Adrian Câciu.

Apoi, ministrul Finanțelor a fost întrebat la ce dorințe renunță în favoarea nevoilor.

„Chestia de renunțare la dorință este o chestiune de amânare sau de creare a unui plan. (…) La mine deviza este dacă ai un vis, nu-l chema vis, numește-l plan și creează contextul să ajungi la el și, dacă ai un coșmar nu-l numi coșmar, numește-l provocare și găsește contextul de a ieși din el.

Nu trebuie neapărat să ne gândim la renunțări când acele lucruri sunt strict necesare, ne fac bine și avem posibilitatea să le procurăm. V-am spus, cel mai important în această săptămâna și de fapt tot timpul este să nu uităm că suntem oameni și avem oameni lângă noi. Cred că asta ar trebui să restabilim în societate”, a conchis el.

BNR: Rata inflației va continua să crească

Banca Națională a anunțat, recent, că scumpirile cu care românii se confruntă în ultima vreme vor continua să crească, punctul culminant al inflației nefiind încă atins.

Astfel, potrivit estimărilor BNR, rata inflației va trece de 11,2%.

Unul dintre principalele motive pentru creșterea rapidă a inflației ar fi majorările prețurilor la combustibili, la alimentele procesate și la materiile prime agroalimentare, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Inflația a sărit de pragul de 10% în martie

Rata anuală a inflației a crescut peste pragul de 10%, conform datelor oficiale publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), ritm previzionat și de Banca Națională a României (INS).

INS a anunțat că rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022, comparativ cu luna martie 2021, a ajuns la un nivel de două cifre, resepctiv de 10,2%. În urmă cu o lună, în luna februarie 2022 comparativ cu luna februarie 2021, acest indicator era de 8,5%.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) estima, în 5 aprilie, când a a decis o nouă majorare a dobânzii-cheie, începând din 6 aprilie, că, „potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației este așteptată să crească ceva mai pronunțat în următoarele luni decât s-a anticipat în luna februarie, sub impactul șocurilor pe partea ofertei”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat 99,83% din secțiile de votare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Patru zodii protejate de divinitate în 2025. Vor avea succes pe toate planurile
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska